Programma 2022

boekenkastLeeslijst met data in 2022

Bij elke schrijver en het te lezen boek zal een hyperlink worden toegevoegd naar een biografie van de schrijver en een boekbespreking.

Soms staan er onder het leesprogramma ook opmerkingen bij boekbesprekingen. Die opmerkingen zijn op datum gerangschikt met ook daar vaak een of meer linken naar boeken, films, etc.

Zoek ook eens in ons archief naar boeken die wij in eerdere jaren hebben besproken.

Leesprogramma 2022

16-01-2022 Elaine:  Auteur: Annejet van der Zijl  – Boek: Fortuna’s kinderen,  met de podcast over het boek.
27-02-2022 Cathalijne: Auteur: Tarjei Vesaas – Boek: De Vogels
10-04-2022 Anne-Renée: Auteur:  Simone Atangana Bekono – Boek: Confrontaties
22-05-2022 Flora: Auteur: Anna EnquistBoek: Sloop
03-07-2022 Irene: Let op: dubbelbespreking – AuteurAnnie DillardBoek: Pelgrim langs  Tinkercreek en auteur:  Milena Michiko Flašar – boek: Een bijna volmaakte vriendschap
14-08-2022 René: Auteur: Anton de Kom – Boek: Wij slaven
25-09-2022 Wouter: Auteur: Dido Michielsen  –  Boek: Lichter dan ik
06-11-2022 Anna: Auteur: Juli Zeh (Hebban) en Juli Zeh (Volkskrant) –  Boek: Onder buren. Als toegift een Interview op YouTube (in het Duits): https://www.youtube.com/watch?v=pN98JJjAYvI
18-12-2022 July: Auteur: Karin SmirnoffBoek: Mijn broer

Bij de boekbespreking van 14-08-2022
Bij de bespreking kwam als duidelijkst naar voren dat wij Nederlanders een heel kwalijke rol hebben gespeeld in de Nederlands-Surinaamse geschiedenis. Waarom waren daar niet (helemaal) van op de hoogte? Het boek geeft een onthutsend beeld van de Nederlanders ten tijde van de slavernij. Onze rol in de bejegening van de slavernij in Suriname was heel slecht (om het maar zachtjes uit te drukken). Begrijpelijk dat mensen van kleur zo fel reageren op ‘onze’ Nederlandse cultuur met uitwassen als Zwarte Piet, etc.
Hieronder volgt een opsomming van extra informatie over Anton de Kom en de slavernij in Suriname.

Wij constateerden dat de voorlichting over de rol van de Nederlanders in Suriname ook hedentendage op de Nederlandse basisscholen nog steeds slecht is. Hopelijk biedt het feit dat Anton de Kom een plaats heeft gekregen in de Canon van Nederland soelaas.
Andere boeken in dit kader:

Bij de boekbespreking van 22-05-2022
Naar aanleiding van dit boek kwamen er wel wat dingen bovenborrelen:
Het boek viel een aantal van ons wat tegen, we hebben ´betere´ boeken van Anna Enquist gelezen, vonden we eigenlijk allemaal. Toch viel er heel wat over te bespreken.
* De mooiste zin van Irene: ‘Haydn, zo mooi, zo desolaat. het is een blik in de afgrond.”
* In Trouw heeft een mooi interview met Anna Enquist gestaan: alleen te lezen met abonnement.
* Het muziekstuk van Haydn waarover in het boek wordt geschreven is van Haydn, opus 54, nr. 2.
Andere boeken/documentaires die kort de revue passeerden:
* Zuurstofschuld, Toine Heijmans over bergbeklimmer.
* Het nieuwe boek van Shuggie Baine: Mungo
* Documentaire: le petite fille over een jongen van 7 die graag een meisje wil worden. Een heel ontroerende documentaire op NPO 2 (18-05-2022)

Bij de boekbespreking van 10-04-2022
* Interview in Volkskrant over schrijfster Simone Atangana Bekono: ‘Mijn roman is geen les voor de witte mens’. Wij waren onder de indruk van dit boek. Zo rauw, vol emotie.  Het raakt je diep in je hart. Een boek dat we iedereen kunnen aanraden. Verder kwamen tijdens het bespreken van dit boek raakvlakken met de volgende auteurs/boeken/films ter sprake.
* Auteur Daniel Mendelsohn: ‘ Verloren, zoektocht naar zes van zes miljoen’
* Jeanne Bieruma Oosting : Geen tijd verliezen
* Karin Amatmoekrimhet gym, Luister ook naar het Marathoninterview op 2020-07-11 met Karin op de VPRO ). Het interview start op 4minuut 10. Het is ook te beluisteren via iTunes, Spotify of Stitcher.
* Marieke Lucas ReineveldMijn lieve gunsteling
* Idfa documentaire: Jason. Lees ook het Interview in de Volkskrant van 12-02-2022 over isoleercelpraktijk: Een gedeelte uit het zeer onthutsende en indringende interview in de volkskrant: ‘Een brief met excuses, zonder het woord ‘maar’ Gesloten jeugdzorg: Nienke van der Pal (19) kreeg vanaf haar 14de de zwaarste vorm van jeugdzorg. Een van haar psychologen, Suzan Terweij, schreef haar onlangs een brief, met excuses. Op verzoek van de Volkskrant gaan de twee met elkaar in gesprek.’ Door: Kaya Bouma – Charlotte Huisman.

Bij de boekbespreking van 27-02-2022

foto-hors-normesFlora wees op de film Hors Normes van de regisseurs Éric Toledano en Olivier Nakache, de makers van de film Intouchables. De film gaat over twee vrienden die zich inzetten voor autistische kinderen. Het thema sluit uitstekend aan bij de boek De Vogels dat we op de 27e hebben besproken. De film  is onder andere op Netflix te bekijken.
* Ook het boek Zondagskind van Judith Visser (over een autistisch meisje) is heel verhelderend.